Sunday, March 13, 2011

Nostalgia Telupid

Bismillahirrahmanirrahim…

Perjalanan saya untuk sampai ke daerah Telupid terasa begitu lama. Kami bertolak dari KLIA pada jam 3.30 petang ke Kota Kinabalu kerana kapal terbang yang sepatutnya kami naik pada jam 2.00 petang dibatalkan penerbangannya. Kami tiba di Kota Kinabalu pada jam 6.45 petang dan seterusnya menaiki kapal terbang lain untuk ke Sandakan. Kami tiba di Sandakan pada pukul 9.00 malam dan menaiki kereta ke Telupid. Perjalanan dari Sandakan ke telupid mengambil masa kira-kira tiga jam. Kami tiba di Telupid pada jam 1.00 malam. Pada pukul 6.30 pagi keesokannya kami perlu berada di lobi hotel untuk ke destinasi bagi melaksanakan tugas yang diamanahkan.

Kenangan di Telupid Sabah masih segar dalam ingatan. Selama tiga hari di Telupid sungguh banyak kenangan yang menyentuh perasaan. Pengalaman yang ditempuhi membuatkan saya lebih menyedari dan meginsafi akan hakikat kehidupan. Ya bagi sesetengah orang, kesukaran dan keperitan hidup mungkin tidak pernah dirasa. Justeru, alangkah baiknya sesekali kita melawat kawasan pedalaman atau menjenguh seketika kawasan terpencil yang disaluti kemiskinan dan kesusahan agar kita lebih mengerti bahawa kehidupan ini tidak semudah yang disangkakan. Kesannya kita akan menjadi manusia yang sentiasa bersyukur atas anugerah Allah yang telah kita nikmati pada waktu siang dan malam.

Saya amat teruja, terharu dan merasa amat hiba bertemu dengan anak-anak yang dihimpit kemiskinan dan kepayahan hidup. Kedapatan yang ke sekolah dengan perut kosong dan mengharapkan kepada bantuan makanan yang disediakan di sekolah. Ada juga yang terpaksa berenang mengharungi sungai dan sanggup menempuhi kesulitan dan kepayahan demi minat yang mendalam untuk belajar menimba ilmu. Syabas anak-anak sekalian. Kalian cukup hebat. Ketabahan, kesabaran dan kekuatan semangat yang anak-anak miliki amat saya kagumi. Pada wajah kalian terpampang seribu pengharapan agar diri kalian diberi perhatian.

Sebak sungguh perasaan saya, apabila diajukan pertanyaan kepada meraka, besar nanti anak mahu menjadi apa? Dengan tangkas tanpa ragu, anak-anak itu mengatakan ‘saya mahu menjadi cikgu..saya pula nak jadi polis’. Alhamdulillah..hati saya terus berkata..akan ku doakan moga anak-anak ini berjaya untuk menjadi guru mendidik anak bangsa serta menjadi polis untuk menjaga keselamatan negara. Antara kami ada yang berlinangan air mata kerana anak-anak ini mempunyai cita-cita, walaupun dihimpit kemiskinan mereka masih menaruh harapan untuk berjaya dalam kehidupan.

Saya berkeyakinan, anak-anak ini boleh berjaya kerana di sekeling mereka ada guru-guru yang mendidik mereka dengan penuh kasih dan sayang. Khidmat bakti dicurahkan beserta dengan perasaan belas kasihan. Ya cikgu sekalian, usah dihampakan harapan anak-anak kecil itu, mereka memerlukan perhatian dan didikan agar cita-cita mereka akan menjadi kenyataan. Pastinya kita tidak mahu melihat kehidupan mereka terus dibelengu dengan kesusahan dan kesempitan. Alangkah bahagianya saya seandainya suatu hari nanti saya mendapat khabar berita bahawa anak-anak di Telupid yang pernah saya berjumpa telah berjaya mencapai cita-cita.

Buat cikgu yang sentiasa sabar dan komited dalam memberi didikan, saya merayu agar tidak jemu untuk mencurahkan kasih sayang kepada murid-murid yang dahagakan perhatian. Saya teringin untuk berkongsi serangkap kata-kata azimat sebagai pendorong untuk mu cikgu dalam melaksanakan tugasan. Hayatilah cikgu catatan yang saya petik dari sekolah di daerah Telupid yang sangat terkesan apabila dibaca:

Sebelum saya mengajar, saya membuka hati pelajar. Kalau belum ada hubungan antara hati saya dengan pelajar, saya belum boleh mengajar.Saya harus membuka hati mereka dahulu. Apabila hati telah terbuka dan saya memasukkan sesuatu ilmu barulah datang kenikmatan sebagai seorang guru. Saya mengajar tanpa menganggap untuk mencari makan. Saya anggap ia satu bakti dan cabaran bagi saya”.

Syabas cikgu. Anda mampu melakukannya dan anda berupaya dan boleh mendidik anak-anak daripada tidak tahu apa-apa kepada boleh membaca, menulis dan mengira. Bantulah anak-anak itu, kerana mereka ingin berjaya untuk mengubah kehidupan keluarga. Moga hasrat dan impian mereka tidak menjadi sia-sia.

Berat sungguh hati ini untuk meninggalkan anak-anak di Telupid. Saya berjanji dengan diri sendiri seandainya panjang umur dan murah rezki saya berhasrat untuk ke Telupid lagi bertemu dengan anak-anak yang saya tinggalkan tempoh hari. Saat meninggalkan Telupid membuatkan saya termenung sendiri. Hebat sungguh anak-anak di sini, semangat mereka begitu tinggi, kekentalan jiwa mereka telah teruji.

Kami bertolak ke Sandakan pada jam 8.00 malam. Dalam perjalanan sebelum tiba di Beluran, salah sebuah kereta yang membawa kami terlanggar lubang menyebabkan tayar pecah di tengah hutan. Kami diberikan sedikit ujian sebelum berangkat pulang. Kami terasa lapar, Alhamdulillah ada biskut untuk mengalas perut dan diagihkan sekeping seorang kerana kami kesemuanya lapan orang. Dalam pemikiran saya terus teringatkan sebilangan anak-anak yang saya tinggalkan di Telupid, saban hari ke sekolah dalam keadaan letih kerana kelaparan dan berjalan jauh untuk ke sekolah tanpa kenderaan. Anak-anak di Telupid tidak mungkin saya lupakan kerana di sana kasih telah tercurah dan bakti ingin disemai. Moga kita dapat berjumpa lagi..dalam agenda yang lain pula jika diizin Ilahi. Doa restu mengiringi agar anak-anak kalian berjaya mengapai impian. Telupid dalam ingatan.

Bertemu lagi…

3 comments:

 1. Salam Kak Mai...

  Bertuahnya anak-anak kita dibandingkan dengan anak-anak di sana. Di sini semuanya tersedia, pergi sekolah dihantar, balik sekolah dijemput,makan apa saja yang diidamkan. Kalau boleh "switch place" untuk sehari pun rasanya anak-anak kita tak sanggup..

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum DR MAIMUNAH MUDA!

  Ingat saya lagi tak? Minggu hadapan ada di mana... lama betul tak jumpa Dr ni.
  Semoga kegigihan Dr Mai terus menjadi inspirasi buat adik-adik muda macam saya (walaupun Kak Mai juga sentiasa muda, tapi kami lebih muda lagi kan;). Teruskan perjuangan!

  ReplyDelete
 3. Salam sejahtera DR. Maimunah, tumpang tanya apa nama sekolah yang Dr. pegi tu? sekolah tu kategori pedalaman III ka?

  ReplyDelete