Monday, February 27, 2012

Kemahuan Diri ..Keperluan Hakiki

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah..sudah lama menyepi bukan bermakna melupai tetapi apakan daya adakalanya terasa seperti ketidakcukupan masa. Umur semakin meningkat, terasa sangat stamina kurang ..keletihan mudah terasa. Ya lah sudah lama Allah memberi pinjam nikmatnya yang tidak terhingga, sudah lama mengecapinya. Kadangkala Allah ingin menguji kita..kalau sedikit nikmat ditarik, adakah kita menjadi keluh kesah..tidak bermaya, atau semakin menyedarkan kita bahawa selagi nikmat kita miliki..peliharalah ia, manafaatkan sebaik mungkin….moga kehidupan diberkati dan diredhai Yang Maha Esa.

Memikirkan liku kehidupan terasa seperti tiada ruang masa untuk diri sendiri. Masa sentiasa terisi untuk memenuhi tugasan hakiki, memelihara rumahtangga, tanggungjawab dan amanah sebagai pekerja serta melangsaikan amanah sebagai khalifah Allah di muka bumi ini. Minggu lepas seminggu berpangkalan di Port Dickson, hujung minggu Sabtu berkejar ke Terengganu, Ahad kembali semula ke Kuala Lumpur dan hari ini di Port Dickson juga kerana masih ada tugas yang belum langsai lagi.

Penat badan, letih..tidak boleh dilayan sama sekali..saya berkeyakinan kita perlu sentiasa memberi, elakkan daripada sentiasa meminta. InsyaAllah yakinlah, apabila kita mempermudahkan urusan orang lain, Allah akan mempermudahkan urusan kita. Pastinya, amanah dan tanggungjawab usah dipersiakan, hasil kerja perlu berkualiti kerana kita setiap bulan menerima gaji. Kita mengharapkan sumber pendapatan yang halal untuk menanggung keluarga yang kita sayangi.

Sebagai manusia, saya sendiri tidak terlepas daripada sifat lalai dan leka. Paling penting ada azam dan niat untuk merubah diri kepada yang lebih baik dari sehari ke sehari. Bukan senang untuk berubah, tetapi demi untuk melakukan perubahan pastinya sahabat yang baik perlu dicari. Kenal pasti hati budi, keluhuran jiwa dan budi pekerti. Tanyalah diri sendiri, sejauh mana keikhlasan hati dalam menjalin persahabatan dengan orang di sekeliling. Dalam persahabatan, jangan terlalu mementingkan diri sendiri, tikam belakang jauh sekali, pandanglah sahabat apa yang positif dalam dirinya kerana kalau dicari kesalahan sudah pasti banyak yang akan ditemui.

Saya ingin berkongsi tentang suatu ilmu yang amat berharga yang saya peroleh melalui TV AL HIJRAH iaitu penceramah motivasi menjelaskan ada tiga perkara yang perlu diamalkan untuk menjaga hubungan sesama insan iaitu PERTAMA seni dalam komunikasi. Berbicara halus, lembut tutur kata penuh kesopanan dan tidak menyakitkan hati; KEDUA paparkan senyuman yang lahir dari dalam, bukan senyuman sekadar penghias bibir yang kadangkala pahit di pandang; dan KETIGA ialah toleransi perlu ada dalam diri kerana sebagai manusia kita berbeza..berbeza pandangan dan citarasa, berlainan pemahaman dan penerimaan serta tidak terjangka apa yang ada dalam fikiran. Oleh itu perlu bertolak ansur, jadi pendengar yang baik, buah fikiran orang lain juga perlu dihargai kerana kita tidak sehebat mana dan bukannya sentiasa betul. Justru perlu saling menghormati kerana setiap kita ada kelebihan dan kekurangan yang Allah bagi. Belajar menerima dan ikhlaskan hati apabila memberi.

Dalam kehidupan ujian hidup tidak dapat dielakkan kerana disitu terserlah tahap kesabaran dan ketabahan. Ujian menyebabkan kita menjadi kuat..malah ujian yang mendatang menyebabkan kita semakin dekat dengan Yang Maha Berkuasa. Kita tidak boleh bersendirian..kita boleh ramai kawan tetapi cari lah sahabat sejati yang boleh berkongsi pada saat susah dan senang jyang boleh memberi nasihat yang betul apabila diperlukan. Jauhkan diri daripada rakan yang suka mengadu domba kerana kalau hal orang lain diceritakan pada kita, pastinya hal kita juga mungkin disebar luaskan juga. InsyaAllah jika kita menutup keaiban orang lain, Allah akan membantu menutup keaiban kita.

Sesungguhnya setiap perbuatan bergantung kepada niat kita. Kalau diperhalusi, keikhlasan pastinya terpancar sendiri tak perlu disebut dan diwar-warkan di sana sini. Moga Allah memeihara hati kita agar sentiasa ikhlas kerana NYA kerana kita amat takut kepada dosa kerana kita tak pasti sebanyak mana pahala kita. Kematian tidak boleh dijangka, yang penting kita perlu sentiasa bersedia. Marilah kita saling sentiasa mengingati antara satu sama lain moga kita tidak hanyut dengan hiasan dunia, berpadalah kita.

Bertemu lagi…

No comments:

Post a Comment